3 Tips Copywriting Terbaik Yang Boleh Convert Sale

3 Tips Copywriting Terbaik Yang Boleh Convert Sale

Mesti peningkan buat copywriting tapi masih lagi tak boleh buat sale.

Kat sini saya nak share sikit tips macam mana nak tulis copywriting terbaik dengan mudah, hanya perlu fokus kepada 3 perkara sahaja. Apa 3 perkara tu?

Pertama sekali copywriting yang cantik, penuh beremosi sekali pun, jika di targetkan kepada orang yang salah, jangan tunggu memang sale tak kan masuk. Jadi perkara pertama adalah, anda perlu kenal pasti siapa target market anda. Jika anda target untuk menjual kepada cikgu?

Spesifikkan dalam copywriting menggunakan teknik (PAS):

1. Apa masalah cikgu (Problem)

Contoh : Cikgu-cikgu! Pernah tak waktu mengajar rasa letih tak bertenaga.

2. Apa yang cikgu dah cuba tapi gagal selesaikan masalah dia (Agitate)

Contoh : selalu ambil nescafe pagi-pagi, dengan harapan tak mengantuk waktu mengajar nanti. Tapi minum 2-3 tin nescafe pon masih lagi mengantuk, mungkin sebab dah kalis kafein kot.

3. Berikan solusi (Solution)

Contoh :Nasib lah ada produk XXX ni, dengan hanya sebiji kapsul sahaja, Cikgu Nasir dah bertenaga sampai ke petang. Siap boleh bergurau lagi kat bilik guru.

Senang kan? Bukan susah pon buat copywriting. Yang penting tahu kepada siapa kita nak tujukan copywriting tu, dan apa kelebihan yang dia dapat dari produk @ servis kita. Pastikan ada 3 perkara iaitu problem, agitate dan solution untuk jadikannya sebagai copywriting terbaik.

Selamat mencuba. 😊

Terima kasih,
Hafizul Azmi, Ads specialist

>>> Copywriting yang baik mesti headline pun baik juga. Jom baca Cara Mudah Hasilkan Headlines Dengan Pantas

Anda juga boleh baca bahan bacaan ini di channel telegram kami.

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

This Post Has One Comment

  1. Belajar Copywriting betul-betul menguji jiwa. Banyak dah beli buku dan hopefully tidak akan putus asa untuk terus belajar.

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart