Servis Buat Website : 3 Masalah Yang Sering Berlaku Dekat Website

SERVIS BUAT WEBSITE : Ada 5 situasi atau masalah yang selalu berlaku dekat website kita yang kita mungkin tak perasan atau ambil sebagai perkarang yang remeh.

Servis Buat Website : 3 Masalah Yang Sering Berlaku Dekat Website

(Photo Referent: Emo Blog)

Bila orang nak buat website untuk produk dia, Kita pun mula kelangkabut nak buat benda yang sama sedang kan kita tak tahu satu apa pun pasal website. Orang buat, kita buat, asal tak terketinggalan zaman. Sedangkan kita tak tahu pun website tu penting ke untuk produk kita.

Nak lagi advance, buat website tu sendiri. Bila dah siap, mula lah banyak masalah yang datang. Pastu tak tahu nak refer dekat siapa…

Dalam artikal kali ni, saya bukan nak marah2 atau menakutkan anda. Tapi sebagai peringatan dan situasi sebenar dunia website ini. Jadi, saya nak kongsikan apa masalah yang selalu usahawan hadapi berdasarkan pengalaman saya jaga website client.

3 Masalah Yang Sering Berlaku Dekat Website

 

MASALAH 1: Design Website Jadi Error

 

Siapa pernah jadi macam ni? Buka2 website, tengok2 ada afew design yang sepatutnya ada dekat website hilang? Masalah ni tak semestinya jadi dekat halaman utama website kita je.. Ada juga dekat halaman utama tak ada masalah apa-apa tapi bila buka halaman kedua, ada design yang hilang..

Masalah ini pernah terjadi dekat website salah seorang client yang sis jaga. Dekat first page dia okey je tapi buka page2 yang lain semua error. Habis semua design website dia hilang. Kesian dekat client sis ni.

 

Apa punca perkara ini boleh berlaku? 

 

Perkara macam ni biasanya disebabkan error design website itu sendiri. Contoh dia,  macam apa yang sis bagitahu tadi. Ada design yang ada dan yang hilang.

Ada sesetengah pihak yang mungkin tak ambil berat pasal perkara ini tapi ini lah yang akan bagi prespektif dekat pengungjung yang datang melawat website anda! Dengan kata lain, seolah-olah kita tak kisah pun apa prespektif mereka dan tak peduli pun pasal mereka. Sedangkan, mereka lah bakal pembeli produk kita!

 

Apa Solution supaya perkara ini tak berlaku? 

 

  • Guna Khidmat Professional

Jika kita mengambil perkhidmatan daripada individu atau syarikat yang mempunyai kepakaran dalam develop website. Mereka akan membantu anda untuk membuat design yang anda inginkan meskipun design yang anda suka itu sulit untuk diproses. Mereka akan maklumkan setiap progress yang telah mereka lakukan supaya anda tahu update terkini website anda.

Kenapa saya kata walaupun design itu sulit? Memang benar design atau template yang kita suka semua ada di google tapi tak semua yang mudah untuk kita setup. Ada sesetengah design yang memerlukan teknikal setup seperti setup plugin-plugin yang diperlukan atau setup flow yang kita website supaya lebih teratur dan memudahkan bakal pelanggan yang masuk ke website kita nanti.

Mereka juga nanti akan pastikan website anda laju dan jika mempunyai error, mereka akan cari jalan untuk selesaikan dengan kadar yang segera.

Servis Buat Website

MASALAH 2: Error Bandwidth Limit Exceeded

 

Jika anda dalam website anda mempunyai fungsi bandwidth. Anda mungkin pernah mengalami masalah seperti ini. Sebelum saya teruskan berkenaan dengan masalah yang akan timbul disebabkan bandwidth error. Jom saya kongsikan dulu, apa yang dimasudkan dengan bandwidth ini.

 

Apa yang dimaksudkan dengan error bandwidth limit exceeded?

 

Error bandwidth limit exceeded merupakan salah satu masalah yang selalu terjadi dalam website. Kebiasaannya masalah ini terjadi pada akhir-akhir bulan kerana bandwidth dah sampai limit yang ditetapkan oleh developer yang menguruskan webiste anda. Secara ringkas dan bahasa yang mudahnya, Bandwidth berfungsi untuk mengukur aktiviti keluar masuk pelawat ke website setiap hari.

 

Apa yang menyebabkan website menggunakan banyak bandwidth?

 

  • Web Crawler & Spider

Google Search Spider yang menghantar indexs website kita sebenarnya telah mengambil banyak kapisiti bandwidth kita

  • Web Traffic

Traffic yang masuk dalam website anda terlampau banyak setiap hari yang menyebabkan kapisiti bandwidth banyak habis dan boleh juga disebabkan ketika server transfer gambar, teks dan multimedia ke browser pengguna.

  • Email Attachment

Ketika anda mengirimkan email dengan file attachment yang besar.

  • Email Di Hack

Biasanya bila email dah kena hack oleh pihak ketiga. Mereka akan hantar email spam daripada server anda.

  • Serangan Web

Kebiasaanya serangan web ini daripada DOD dan DDOS yang bukan saja menghabiskan bandwidth website anda tapi dapat rosakkan website lain yang ada dalams server anda.

 

Bagaimana nak selesaikan masalah ini?

 

– Anda perlu selalu perhatikan kapasiti bandwidth

Cara untuk anda kawal quota bandwidth adalah dengan log in bahagian admin website hosting anda. Kebiasaannya, pihak developer akan bagi akses supaya anda boleh monitor sendiri website anda dan biasanya pihak developer hanya akan akses yang anda perlukan sahaja atau dikenali sebagai short manager.

 

Dari situ, anda boleh monitor setiap hari berapa jumlah quota yang dah digunakan setiap hari. Jika quota dah habis, anda boleh maklumkan kepada developer anda untuk mereka tambah kapisiti bandwidth

 

 

MASALAH 3: Data Website Error

 

Masalah data error ini sangat ditakuti oleh developer dan juga pemilik website kerana kemungkinan data-data yang penting yang ada dalam website boleh hilang. Disebabkan kemungkinan ini boleh terjadi, ramai developer yang ambil langkah berjaga-jaga untuk membuat backup data dan park dalam server masing-masing.

 

Antara data error yang mungkin akan berlaku:-

 

  • Maklumat yang sepatutnya muncul dalam website tapi tak muncul
  • Pautan yang dilinkkan dari satu bahagian ke satu bahaguan lain sudah di remove tanpa sedar

 

Bagaimana cara untuk atas masalah ini?

 

  • Anda perlu melihat masalah dalam coding.

 

Bumbu Agency Sdn Bhd ada menyediakan khidmat-khidmat seperti berikut:

  • Membantu menguruskan kempen marketing
  • Memberi konsultasi untuk mengembangkan bisnes
  • Menyediakan video korporat, montaj atau animasi 2D/3D
  • Menghasilkan rekaan grafik / video pengiklanan
  • Servis Pengiklanan digital

Syarikat kami sangat berpengalaman di dalam industri dan mempunyai portfolio yang kuat. Hubungi Encik Umar di 0176026002 atau Cik Iza di 0108989188 untuk pertanyaan lanjut. Email: bumbu agency@gmail.com

Bumbu Agency sangat aktif di media sosial, follow kami!

  1. Instagram: @bumbu.agency
  2. Facebook: Bumbu Agency
  3. Twitter: @bumbuagency
  4. Tiktok: @bumbuAgency

Popular articles

INGIN DAPATKAN KONSULTASI SECARA PERCUMA ?

konsultasi perniagaan anda secara percuma untuk 30 minit isikan form dibawah untuk kami hubungi anda

Want to keep updated ?

we will send you a notification for new articles so you don’t miss out.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×

Hello!

Click our representatives below to chat on WhatsApp for more details or inquiries.

× How can we help you?