Blog

Kelebihan Blog Untuk Perniagaan Dan Jenama Anda

Dalam sesuatu perniagaan atau jenama, memiliki blog merupakan satu kelebihan kepada pemasaran perniagaan tersebut berbanding dengan perniagaan yang tiada blog. Kelebihan blog untuk perniagaan anda tersebut adalah seperti berikut:

1. Mesra Enjin Carian

Blog merupakan satu platform yang banyak di enjin carian seperti Google. Jika sesuatu perniagaan itu memiliki blog, ianya memberikan perniagaan anda peluang untuk muncul di enjin lebih tinggi berbanding Facebook dan laman media sosial yang lain.

2. Mampu Milik

Setiap orang boleh memiliki blog kerana ia amatlah murah dan ada  juga percuma. Tetapi bergantung juga pada platform yang anda ingin gunakan.Bagi yang minat nak cuba-cuba dulu, saya cadangkan anda untuk menggunakan platform yang percuma sebagai contoh, Blogspot dan WordPress.com.

Untuk platform yang berbayar pula, anda boleh menggunakan WordPress hosted. Tetapi ianya memerlukan nama domain dan hosting. Anda boleh beli nama domain seperti ditempat berikut:-GoDaddy, Internet Webhosting, NetKL, myduniahosting, dan lain lain.

3. Mudah Diurus

Blog lebih sistematik kerana kandungannya mudah dicapai dan dirujuk dengan link struktur yang lebih kemas. Antara ciri yang menarik untuk blog anda adalah ianya boleh disusun mengikut kategori, kronologi dan juga tag.

Anda boleh menyusun atur kandungan blog anda dengan mudah dan kelihatan menarik, dengan hanya mengikuti berpuluh ribu tutorial, menggunakan themes dan plugin yang sesuai untuk blog anda.

4. Tahan Lama

Blog kita boleh berada di enjin carian bertahun-tahun lamanya dan masih boleh dicari walaupun ia telah lama ditulis. Ianya bergantung kepada kekuatan SEO pada artikel tersebut. Antara faktor kekuatan SEO adalah keyword yang dicari oleh orang ramai, backlink, responsive dan lain lain.

5. Kredibiliti & Jenama

Dengan adanya blog perniagaan ataupun jenama kita ia dapat menunjukkan kepada pembaca yang kita adalah pakar dalam perniagaan tersebut. Dan itu akan membuatkan pembaca yakin dengan perniagaan atau jenama kita.

Kesimpulan

Walaupun blog satu medium pemasaran yang lama, tetapi ianya masih relevent sehingga sekarang kerana orang masih mencari maklumat di enjin carian seperti artikel blog. Dengan kelebihan blog yang dinyatakan diatas, ia pasti akan membuatkan perniagaan atau jenama anda lebih dikenali dan dipercayai.

>>> Untuk menghasilkan artikel yang dicari orang ramai di enjin carian seperti Google, anda perlukan keyword yang ramai orang cari. Baca disini Basic Untuk SEO: Set Kata Kunci Keyword Di Website

Anda juga boleh baca bahan bacaan ini di channel telegram kami.

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

3 Kelebihan Penggunaan Video Marketing Untuk Memasarkan Produk

Salah satu trend yang sedang berkembang dalam dunia marketing online adalah video, atau yang lebih dikenali sebagai video marketing. Video mampu menjadi media yang menarik traffic planggan kepada sesuatu produk. Kerana dengan menonton video, mampu memberi gambaran yang sebenar sesuatu produk dengan lebih jelas dan efektif. Berikut adalah 3 kelebihan penggunaan video 

1. Video mampu meningatkan interaksi dengan pelanggan

Video memudahkan pelanggan untuk berurusan dengan anda. Banyak pelanggan yang memberikan respon yang positif terhadap video marketing berbanding medium yang lain dan sekaligus meningkatkan peluang untuk pelanggan melakukan pembelian produk anda. Jadi jika anda ingin meningkatkan riaksi pelanggan terhadap produk anda, video adalah salah satu medium yang kuat untuk mempengaruhi keputusan pelanggan.

2. Video mampu membina kepercayaan pelanggan

Berkata soal pelanggan, sudah semestinya kepercaya pelanggan adalah perkara yang sangat penting, lebih-lebih lagi jika kita mempunyai perniagaan online. Berkemungkinan pelanggan kita risau jika ditipu atau mendapat barang yang tidak sama dengan yang dijanjikan. Video adalah stratergi marketing yang dapat mendorong kepercayaan pelanggan. Mengapa? Kerana 57% pelanggan perpendapat bahawa video memberikan mereka kepercayaan yang lebih tinggi ketika membli barangan online. Kerana video mewujudkan rasa seakan-akan produk yang ingin dibeli oleh panggan anda itu wujud di depan mata berbanding hanya sekadar gambar yang kaku.

3. Video marketing memberikan penjelasan yang detail

Melalui video, anda dapat menghidupkan sesuatu produk dengan gambaran detail tentang produk tersebut. Anda boleh menjelaskan kepada pelanggan cara penggunaan produk, apa yang terkandung dalam produk, gambaran produk dengan detail dengan membuktikan produk tersebut memang wujud dan dengan ini dapat membantu pelanggan anda lebih mudah memahami produk anda. Dengan cara ini mampu meyakinkan pelanggan anda.

Menarik bukan? Jadi anda boleh mencuba taknik video marketing bagi memasarkan produk anda dan sebaiknya video yang ingin dihasilkan itu mampu menarik minat pelanggan anda. Jangan pula buat video yang menyebab pelanggan anda bosan dan tak berminat untuk melihatnya. Selamat mencuba.

Terima kasih,
Ads specialist
Atiq Abdullah

>>> Jadi, sekarang anda dah tahu betapa pentingnya penggunaan video. Jadi nak buat video yang macam mana? Anda boleh baca Ketahui 7 Jenis Video Yang Berkesan Untuk Marketing

Anda juga boleh baca bahan bacaan ini di channel telegram kami.

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

3 Tips Copywriting Terbaik Yang Boleh Convert Sale

Mesti peningkan buat copywriting tapi masih lagi tak boleh buat sale.

Kat sini saya nak share sikit tips macam mana nak tulis copywriting terbaik dengan mudah, hanya perlu fokus kepada 3 perkara sahaja. Apa 3 perkara tu?

Pertama sekali copywriting yang cantik, penuh beremosi sekali pun, jika di targetkan kepada orang yang salah, jangan tunggu memang sale tak kan masuk. Jadi perkara pertama adalah, anda perlu kenal pasti siapa target market anda. Jika anda target untuk menjual kepada cikgu?

Spesifikkan dalam copywriting menggunakan teknik (PAS):

1. Apa masalah cikgu (Problem)

Contoh : Cikgu-cikgu! Pernah tak waktu mengajar rasa letih tak bertenaga.

2. Apa yang cikgu dah cuba tapi gagal selesaikan masalah dia (Agitate)

Contoh : selalu ambil nescafe pagi-pagi, dengan harapan tak mengantuk waktu mengajar nanti. Tapi minum 2-3 tin nescafe pon masih lagi mengantuk, mungkin sebab dah kalis kafein kot.

3. Berikan solusi (Solution)

Contoh :Nasib lah ada produk XXX ni, dengan hanya sebiji kapsul sahaja, Cikgu Nasir dah bertenaga sampai ke petang. Siap boleh bergurau lagi kat bilik guru.

Senang kan? Bukan susah pon buat copywriting. Yang penting tahu kepada siapa kita nak tujukan copywriting tu, dan apa kelebihan yang dia dapat dari produk @ servis kita. Pastikan ada 3 perkara iaitu problem, agitate dan solution untuk jadikannya sebagai copywriting terbaik.

Selamat mencuba. 😊

Terima kasih,
Hafizul Azmi, Ads specialist

>>> Copywriting yang baik mesti headline pun baik juga. Jom baca Cara Mudah Hasilkan Headlines Dengan Pantas

Anda juga boleh baca bahan bacaan ini di channel telegram kami.

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

Perlu Letak Bidding Facebook Atau Tidak Ya?

Ramai yang telah bertanya kepada saya perlu ke kita letak bidding di dalam iklan yang kita jalankan? Apa sebenarnya bidding facebook ni? Why should we use? Dan bila patut kita guna ia?

Dibawah saya tunjukan 2 split test berdasarkan bidding yang telah kami lakukan ke atas client kami. Bidding mempunyai effect yang besar ke atas reach audiance dan mampu memberikan effect kepada performance iklan.

Sebenarnya untuk apa kita gunakan fungsi bidding facebook ini ?

Kita gunakan fungsi bidding ni apabila iklan kita sudah mencapai di satu tahap dimana iklan tersebut sudah tepu dan tidak mampu berjalan dengan baik. Jadi disini kita perlu letakan funtion bidding untuk meningkatkan lagi penghantaran iklan kita. Untuk pemahan lebih mudah. Di bahagian ads set kita biasanya letak automatic bidding, dimana facebook dia akan bantu kita mencari dimana aras yang paling okay untuk iklan kita berjalan.

Tetapi untuk pemilihan bidding, kita boleh fight dengan other untuk dapatkan bidding yang tertinggi di kalangan ads player. Jadi korang boleh gunalah funtion bidding ni. Untuk dapat prestasi iklan yang lebih menarik tertarik daboom !

Sekian,
Muhammad Aliff Marwan

Anda juga boleh baca bahan bacaan ini di channel telegram kami.

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

5 Rahsia Tarik Trafik Ke Website

Kalau kita lihat sekarang pengguna telefon pintar lebih banyak berbanding pengguna desktop. Oleh itu, kalau berdasarkan kajian trafik yang banyak masuk ke website lebih cenderung bagi mereka yang menggunakan telefon pintar. Memang tidak dapat disangkal lagi majoriti daripada kita sudah mempunyai telefon pintar malah budak kecil yang berumur 5 tahun pun ada telefon sendiri dan tahu untuk mengaksesnya. Tetapi anda kena tahu bahawa mereka yang dari trafik desktop sebenarnya lebih lama meluangkan masa di website. Jadi bagi bagaimana untuk anda menarik pembaca untuk menarik trafik masuk ek website anda? It’s time to reveal the secrets!

 

1. Buat Blog

Di dalam website anda, cipta satu ruangan blog. Blog ini adalah perkongsian anda berkaitan dengan kategori website anda.
Sebagai contoh, jika website anda berkaitan dengan digital marketing, maka anda boleh berkongsi di blog anda apa-apa sahaja tentang digital marketing. Contohnya, tutorial buat FB Ads, cara marketing di IG, tutorial buat website dan banyak lagi.

Pastikan juga artikel blog anda adalah fresh, maksudnya blog anda relevan dengan masa terkini dan tidak outdated.

2. Hasilkan Artikel Berbentuk Informasi

Mengikut kajian, artikel yang sering dikongsi oleh pengguna adalah artikel berbentuk informasi. Selain itu, artikel berinformasi juga sering dicari di Google.

Jangan lupa untuk gabungkan artikel informasi ini dengan nombor di tajuk artikel. Sebagai contoh, ’10 Kelebihan Berpuasa di Bulan Ramadhan’. Tajuk yang ada nombor mampu mendapatkan peratusan yang tinggi untuk orang klik dan baca berbanding dengan tajuk artikel yang tiada nombor. Ini akan membuatkan pembaca terus rasa ingin tahu apa pengisian yang ada di dalam nombor 10. Betul tak cakap saya? 

3. Berikan Apa Yang Pengguna Mahukan

Website kita mestilah mempunyai fungsi atau maklumat yang pengguna mahukan dan pengguna cari. Cara ini anda boleh masukkan keyword-keyword yang pengguna sering cari di Google Keyword Planner atau Ubersuggest.

Selain itu, jika website anda mengenakan bayaran jika mahu menggunakan fungsi di dalamnya, anda boleh tukarkannya secara percuma kerana behaviour orang sukakan perkara percuma. Tetapi anda boleh terhadkan penggunaan percuma itu seperti “Free Trial Test 1 Month”

4. Aktif Di Media Sosial

Gunakan media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter atau Telegram untuk paparkan website anda. Anda boleh berkongsi tips, tutorial, info di media sosial dan link kan website anda. Selain itu, anda boleh juga share artikel blog anda di media sosial tersebut.

5. Komen Yang Positif Di Blog Orang

Cara ini dikenali sebagai backlink. Iaitu kita komen di blog orang dan tinggalkan link website kita. Kebanyakan blog ada ruangan komen di mana pengunjung boleh mengisi komen, nama, email dan link website di ruangan yang disediakan. Jangan sekadar komen “terbaik”, “terima kasih” tetapi komen la panjang sedikit supaya komen anda nampak ikhlas.

Jom praktikkan rahsia ni bagi naikkan trafik di website anda! Taklah website anda krikk krikk dah.

 

Anda juga boleh baca bahan bacaan ini di channel telegram kami.

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

5 Langkah Untuk Kaya Dengan Produk Bermargin Rendah

Ada sahaja produk yang hendak dijual tidak kisahlah ianya margin rendah atau margin tinggi. Mengiklankan FB Ads produk bermargin rendah akan ada kesukaran sedikit. Produk yang keuntungannya 1 unit < RM 10 sebenarnya agak susah diiklan di Facebook. Ramai mungkin terfikir dan stress dengan bajet yang perlukan untuk menjalankan iklan di FB Ads produk produk bermargin rendah. Rata-rata mengatakan hanya sesuai untuk dijalan secara offline. Tidak mengapa kali ini ada jalan penyelesaiannya. Ikut langkah-langkah di bawah:

 

1. Customer Avatar

Besar atau kecil manapun sesuatu produk itu pastikan kita kenal prospek dan sesuai dengan produk. Target dengan betul di FB Ads. Anda menjual keychain yang barangkali marginnya sebanyak RM 6. Anda kena pastikan USP supaya mereka tahu kenapa mereka perlu setia dengan produk anda. Dengan mengenali pesaing anda sudah pasti anda sudah dapat atau mengenali siapa ideal customer anda. Menarik minat customer baru yang mungkin akan bertukar kepada produk kita. 

2. Buat Kiraan

Memandangkan anda buat FB Ads bermargin rendah anda kena pastikan kiraannya betul. Bajet yang dibelanjakan dari keuntungan yang dapat mestilah berbaloi untuk FB Ads anda. Banyak kos yang perlu dipertimbangkan. Contohnya kos per-click, per-customer serta per-view. Anda mesti pandai membuat anggaran supaya nanti anda takkan melebihi bajet. Langkah ini dibuat selepas anda mengenal pasti siapa customer avatar.

3. Spilt Test

Kalau anda yang sudah biasa menjalankan iklan di FB Ads pasti perasan langkah-langkah awal yang dibuat sama bukan? Setiap langkah yang dibuat mempunyai kaitan. Okay, selepas habis membuat kiraan anda boleh buat validasi juga menggunakan di FB Ads. Validasi yang dibuat juga mestilah dari kiraan bajet yang dibuat tadi. Anda perlu tahu bahawa produk margin rendah juga boleh dilakukan dengan video online.

Jika semuanya sudah okay dan faham, anda boleh teruskan dengan SPLIT TEST untuk memastikan produk client anda itu sesuai dijual secara package, retail, borong atau melalui ejen. Biasanya 2 cara yang digunakan dalam split test, retail dan melalui ejen. Selesai sahaja dengan iklan yang telah dijalankan, dapatkan data kos per-click, kos per-conversion,  kos per-sales & kos per-unit sales. Buat perbandingan dari split test yang dibuat. Manakah antara 2 itu yang berbaloi? Kenal pasti dengan betul.

4. Set Kempen FB Ads

Bila kita sudah kenal pasti cara jualan yang hendak dilakukan seperti contoh produk client anda sesuai melalui ejen. Selepas itu mungkin kempen yang sesuai dengan client anda adalah Lead Generation dengan melalui ejen.

5. Invest Kempen FB Ads + Segmen Baru

Tidak salah untuk kita spend lebih sedikit terhadap kempen yang dibuat. Pastikan conversionnya tinggi. Anda tidak akan rugi tetapi lagi menguntungkan. Bajet yang hendak ditambah tidak perlu banyak sampai RM100+. Anda boleh mulakan dari RM 30 dan naikkan bajet secara perlahan kepada RM 60. Tetapi anda kena ingat semua ini bergantung sebaiknya dapat capai ROI-Positive. Jika ROI anda tidak positif, saya cadangkan jangan tambah bajet kerana sebaliknya ia akan merugikan. Kemudian, barulah anda tambah bajet. Sekiranya client anda tidak mampu juga, anda boleh suggest kepada client untuk tambah staff dan ajar kepada mereka. 

Initiatif lain anda boleh buat adalah dengan buat kempen baru dan targetkan kepada pada segment yang berbeza. Ini hanyalah sebagai backup plan. Iklan pertama tadi akan dilihat oleh prospek berulang kali. Sudah pasti mereka akan berasa bosan dan akan tidak membawa keuntungan lagi. Anda boleh setkan iklan tersebut pada segmen yang berlainan sebagai backup. Takdelah prospek rasa bosan sangat walaupun tujuan atau matlamat iklan baru adalah sama seperti iklan pertama tadi.

Kalau anda kreatif dengan FB Ads produk bermargin rendah dengan content yang menarik pasti akan menarik lebih ramai ejen untuk closekan.

 

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

Sharing is caring. Kongsikan berita gempak ini:

Basic Untuk SEO: Set Kata Kunci Keyword Di Website

Artikel yang sebelum ini yang saya sudah kongsikan tentang cara mudah untuk dijumpai di Google melalui SEO. Kali ini saya akan fokuskan kepada ‘keyword’  sahaja atau kata lainnya adalah kata kunci.

Meletakkan keyword ke website anda akan membantu enjin carian (search engine) seperti Google kerana Google memahami website anda yang boleh memudahkan seseorang itu mencari, dan akhirnya membawa lebih banyak trafik yang berkualiti ke website anda.

Bagaimana? Dengan pengecaman kata kunci. Tanpa kata kunci di website, tidak ada cara bagi enjin carian untuk memaparkan website anda dan tujukkan kepada pelawat.

Website yang dibuat dengan baik mempunyai subjek utama (navigations) & sering mempunyai sub kategori yang berkaitan dengan subjek utama & dengan kata kunci setiap bidang ini kita dapat memberikan gambaran yang jelas kepada enjin carian. Dan orang yang mencari topik di enjin pencari dapat menjumpai website anda dengan lebih mudah.

Anda perlu memilih satu kata kunci untuk setiap halaman website anda. Kata kunci yang digunakan haruslah khusus kepada topik halaman & berkaitan dengan subjek website anda. BE MORE SPECIFIC.

Apabila meletakkan kata kunci ke website anda, penting untuk meletakkan kata kunci anda di 6 tempat ini pada setiap halaman website anda. Ianya akan membantu enjin carian mengenal pasti subjek halaman anda & taraf halaman anda dalam hasil carian. 6 tempat tersebut adalah:

1. Tajuk Page & ‘Meta Descriptions’

Bahagian website ini akan muncul dalam hasil carian. Ia adalah first impression pelawat enjin carian terhadap website anda. pastikan tajuk yang digunakan orang boleh faham dan sesuai dengan website anda. Contohnya, pelawat sedang mencari nombor untuk dia bertanyakan soalan mengenai fakulti yang bakal dia masuk, tetapi apabila dia mencari di bahagian ‘CONTACT US’ dia tidak menjumpai. Jadi pelawat itu pun pergi ke page ‘FACULTY’ barulah dia jumpa.

Meta Descriptions merupakan summary terhadap page atau website anda. Pastikan hurian anda itu merangkumi apa yang ada di dalam page atau tujuan anda wujudkan website.

 

2. Headers

Headers adalah seperti papan iklan untuk enjin carian. Ianya adalah salah satu cara terbaik untuk memberi petunjuk kepada enjin carian mengenai topik utama halaman anda. Adalah penting untuk anda memasukkan keseluruhan kata kunci di tajuk anda. Pastikan uga hanya dengan Header orang rasa tertarik dan faham apa akan yang dibaca. 

 

3. Sub-headers

Sub-headers adalah kawasan lain untuk memberitahu search engine apa yang anda inginkan supaya website mudah dijumpai. Jika anda tidak cuba memasukkan kata kunci anda di sub-header kemungkinan besar website anda pasti agak sukar untuk dijumpai. Pastikan juga sub-header yang digunakan sesuai dengan content website anda.

 

4. Body Paragraphs

Bila anda membuat content website pastikan ia kelihatan natural kerana search engine akan pertimbangkan untuk penalise(menghukum) atau denda jika penulisan anda melebihi keyword (terlalu banyak keyword). Ia akan kelihatan seperti anda spam keyword and di kandungan website anda.

Pada mulanya anda mungkin berasa sukar untuk menaip membina ayat, jika kerap buat penulisan pasti boleh! Ia benar-benar menjadi dan memudahkan anda pada masa akan datang. Yang pasti dan anda akan menjadi lebih baik dalam membentuk content anda untuk menambah keyword dan dari segi penggunaan keyword.

 

5. Image Alt Tags

Imej adalah penyeri kepada mana-mana website dan juga boleh membantu search engine ke website anda. Alt Tags pada dasarnya merupakan label yang anda berikan kepada imej anda supaya enjin carian dapat membaca imej tersebut. Jika anda tidak menggunakan Alt Tags untuk imej maka search engine tidak akan melihatnya. Dengan meletakkan keyword pada Alt Tags ini, ia seakan memberitahu search engine “Saya menggunakan gambar dan ia berkaitan dengan subjek halaman saya.”

 

Sekarang anda tahu basic bagaimana menambah keyword ke website. Jika anda mempunyai masa untuk menulis blog atau content website, kami sangat mengesyorkan anda menggunakan beberapa tip yang disenaraikan di atas. Taktik-taktik ini mampu membawa lebih banyak trafik ke website anda dan membantu melayakkan website anda berada di halaman hadapan enjin carian.

 

Anda juga boleh baca bahan bacaan ini di channel telegram kami.

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

Sharing is caring. Kongsikan berita gempak ini:

Tiba Masanya Untuk Guna Facebook Messenger Ads!

Kalau anda tengok rata-rata sekarang menggunakan platform seperti Whatsapp dan Facebook untuk berbisnes. Bercakap mengenai Facebook, ramai sebenarnya yang tidak ketahui akan wujudnya Facebook Messenger Ads. Bermakna anda antara orang yang terawal tahu! Facebook Messenger Ads sebenarnya sudah menjalankan beta test mereka di Thailand dan Australia beberapa tahun yang lepas. Jangan risau, sekarang anda semua boleh menggunakannya. Jadi kenapa anda perlu invest guna Facebook Messenger Ads? Apa aspek penting yang anda perlu tahu?

Ada 4 perkara yang anda kena faham dan tahu tentang Facebook Messenger Ads:

1. Prospek Ramai Dengan Menggunakan Medium Pilihan Mereka

Customer support sekarang banyak beralih ke mesej atau lebih tepat ‘live chat’. Boleh dikatakan jarang orang akan call walaupun ada nombornya. Mesej banyak memudahkan kerja. Sebab kita boleh check pada bila-bila masa. Kalau menunggu untuk jawab call belum tentu akan dijawab.

Siapa suka bila anda bertanyakan sesuatu soalan dan responnya lambat? Confirm majoriti akan jawab ‘Tak suka’.

Kajian telah dibuat bahawa apabila anda lambat reply lebih dari 5 minit terutamanya kepada prospek anda, anda mungkin akan terlepas mereka dari genggaman.

Kalau nak dibandingkan dulu dengan sekarang, tempoh untuk respon semakin pendek. Kalau dahulu mungkin kita kena rajin berjumpa set tempat dan waktu atau call. Kadang-kadang tu tak cukup tangan. 

Kalau anda email sekali pun dan responnya 4 hari selepas pasti tiada siapa nak tengok dan baca. Ya, kenapa? Sebab anda pun tahu kadang-kadang email jarang kita check melainkan dapat notification email yang penting. Barulah ada kederat nak baca.

Facebook Messenger Ads secara efektif dapat mendapatkan lebuh ramai prospek dan pelanggan.

2. App ‘Live Chat’ Mendominasi

Perlu ke nak melabur iklan Facebook Messenger Ads? Untuk sedikit pengetahuan untuk anda, Facebook Messenger Ads sudah menjadi popular dan mendominasi peratusan penggunaan media sosial yang lain. Ya, betul sekali! 

3. Target Kasawan Lokal Anda Dalam Messenger Ads

Salah satu cara yang terbaik untuk guna Facebook Messenger Ads pastikan target anda adalah orang lokal atau yang berdekatan untuk ‘brand awareness’. Pastikan target tidak terlalu general.

Pernah tak anda cuba guna Instagram atau Google buat iklan? Menjadi tak? Kalau anda rasa result tidak memberangsangkan mungkin kali ini dengan Facebook Messenger Ads ia dapat membantu anda dengan masalah tersebut.

Dengan feature baru “Local awareness”, anda boleh buat ‘newsfeed ads‘ yang boleh mendapatkan lebih banyak engagement. Anda hanya perlu pilih local audience secara spesifik berdasarkan lokasi anda berada untuk prospek anda lihat:

facebook messenger ads local business awareness

Gambar kredit: Adespresso


Apabila sudah pilih kawasan atau audience anda, anda boleh bagikan kepada mereka offer yang lebih spesifik yang mereka boleh gunakan dari bisnes anda. 

jaspers marketing example

Gambar kredit: Siliconangle

 

4. Messenger Ads Sesuai Untuk Mulakan Konversasi

Kalau anda rasa nak dapatkan lead itu satu bebanan atau sangat susah, mungkin Messenger Ads dapat menyelesaikan masalah itu. 

Untuk mudahkan fahaman anda Facebook Messenger Ads bagus ia balance antara pengiklanan dan real sales conversations.

Sebagai contoh yang anda boleh lihat pada Jon Loomer yang menggunakan jenis iklan ni yang mendapatkan conversion dengan potensi lead:

facebook ads messenger cta

Gambar kredit: Jonloomer

Daripada prospek anda mendaftar untuk training course dan membayar Jon Loomer, Jon Loomer minta prospek untuk mesejnya terus dan berbual atau bincangkan apa yang perlu.

 Dia lebih kepada membantu dan lihat samada prospek itu okay dengan apa yang ditawarkan daripada Jon Loomer berharap yang prospek akan tahu serta faham dan membazirkan duit.

Ini memastikan pengguna dapat special treatment yang kebiasaannya tak akan dapat apabila dengan marketing biasa kita pernah lihat. Habis saja pelanggan anda respon, anda boleh customisekan respon mesej secara automatik menggunakan bots.

facebook messenger ad chat bots

Gambar kredit: Jon Loomer

Nak pastikan untuk deliver custom offers serta CTA tidaklah mudah seperti yang anda sangkakan.

 

Facebook Messenger Ads mampu membantu anda dari segi personaliti bisnes andadan marketing yang terbaik! Adanya platfrom baru ini senanglah untuk dapat target yang tepat. Anda pastikan target anda betul-betul tepat.

Semestinya ia merupakan satu permulaan yang bagus untuk ‘sales conversation‘ yang tak dapat disangkalkan memang susah untuk achieve. Kalau dah ada keserasian, anda boleh akses inbox mereka sepanjang masa.

 

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

Sharing is caring. Kongsikan berita gempak ini:

4 Jenis Facebook Messenger Ads Anda Wajib & Mesti Tahu

Berdasarkan apa yang saya sudah kongsi pada artikel sebelum ini, pengguna Facebook makin ramai yang aktif kalau nak dibandingkan dengan beberapa tahun yang lepas.

Apa yang menariknya dengan Facebook Messenger Ads yang baru ni, ia memberi anda satu kelebihan untuk mendapatkan lebih ramai pelanggan dengan cepat. Berdasarkan daripada Facebook sendiri, mereka sendiri sudah menunjukkan peningkatan pada kadar conversion dan response. Wah! Ini Berita baik ni!

Jadi apa lagi bagusnya Facebook Messengers Ads ni? Macam mana pula nak buat drive sales, increase conversions dan qualify leads? Sebelum anda ke bahagian itu, mestilah kena tahu dan kenal Facebook Messenger Ads itu apa. Tak kenal, maka tak cinta.

Apa Itu Facebook Messenger Ads?

Untuk ringkaskan lagi, iklan anda akan berada di Facebook, jika pelanggan anda berminat mereka akan terus message anda. Lagi mudah sebab anda tak perlu save nombor dan keliru siapakah pemilik nombor ni? Betul tak cakap saya?

Facebook Messenger Ads sebernanya boleh dikatakan feature atau ciri ad yang agak baru. Facebook Messenger Ads membenarkan pengguna untuk melihat teks perbualan dengan bisnes anda dengan sekali ‘KLIK’ sahaja. Buat masa ini anda boleh buat 4 jenis iklan Messenger Ads yang sedang ada:

ㅡ ‘Destination ads’
ㅡ ‘Home section ads’
ㅡ ‘Sponsored messages’
ㅡ ‘Click-to-Messenger ads’

Kesemua iklan yang sudah disenaraikan diatas membolehkan advertiser untuk berinteraksi dengan pengguna sejurusnya menarik perhatian mereka untuk membeli.


1. Jenis iklan Destination ads akan muncul di newsfeed seperti iklan biasa tetapi objektifnya berlaianan.

Selalunya anda akan nampak ‘Shop Now‘ tetapi dalam Facebook Messenger akan muncul ‘Send Message‘:

Untuk jenis iklan yang biasa anda pernah buat ia akan terus ke landing page. Tetapi kali ia kan fokus dengan mengalakkan pelanggan membeli. Pastikan ayat dan perkataan digunakan itu sesuai. Jadi anda tidak perlu menebal muka untuk bertanya samada mereka nak beli ataupun tidak. Memandangkan kita semua berada pada bulan Ramadhan dan Raya yang bakal menjelma sahutlah peluang ini dengan sebaiknya. Cubalah buat nanti lepas dah habis baca artikel ini.

2.  Jenis iklan Messenger yang akan muncul di home dashboard anda:

facebook messenger ad typesGambar kredit: Facebook Business

Motif utama untuk jenis pengiklanan ini sangat mudah: untuk berkomunikasi dengan pelanggan secara organik. Sangat berbeza rasanya bila kita berinteraksi dengan pelanggan anda sendiri daripada pelanggan yang anda tidak tahu samada mereka berminat atau tidak dengan produk atau servis anda kan?
Jika anda sudah berinteraksi dengan pelanggan untuk kali pertama anda sudah boleh memulakan untuk cara berintraksi dengan lebih sesuai denga bisnes serta pelanggan anda.

3. Jenis iklan yang ketiga adalah sponsored message. Iklan ini akan membenarkan anda untuk menghantar mesej khas dibuat terus masuk ke inbox pelangggan anda. 

facebook sponsored messages

Gambar kredit: Siliconangle

Ini merupakan antara tool yang terbaik untuk menarik lebih banyak engagement dan action yang lebih strategik terhadap bisnes, Bukan itu sahaja, iklan dapat membantu dengan memastikan pelanggan anda tidak lari. Wow, menarik betul ni!


4. Jika anda seorang yang berrminat untuk raih lebih ramai potensi pelanggan dalam Messenger berkaitan produk atau servis anda, anda pasti mahu guna Click-to-Messenger ads

Kalau seseorang sudah tekan pada iklan tersebut yang muncul dalam Facebook, Messenger atau Instagram, ia akan mucul juga di Messenger window.

Tambahan: Jika anda merancang untuk guna ‘Click-to-Messenger ads’, penting untuk anda buat auto-reply supaya selepas pelanggan anda klik pada iklan tersebut mereka akan disambut dengan satu mesej.

Facebook Messenger click-to-message ad examples

Gambar kredit: Social Media Examiner

Sekarang anda dah tahu sedikit mengenai Facebook Messenger Ads. Cuba usha cara penggunaanya. Kot-kotlah menjadi pulak kan. Peluang macam ni bukan selalu datang. Untuk artikel yang akan datang nantikan cara penggunaan yang lebih terperinci dari BUMBU. InsyaaAllah. 

 

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

Sharing is caring. Kongsikan berita gempak ini: